Sistemul bancar reprezintă veriga de legătură dintre ramurile economiei, activitatea cărora influențează activitatea financiară, socială și politică a unui stat.
Studiul disciplinei „Contabilitatea bancară” va permite studenților să înțeleagă mai profund principiile de ținere a evidenței, modul înregistrării operațiunilor economice în conturile contabile la bănci, componența documentelor primare și regulile de perfectare a acestora, necesitatea întocmirii registrelor contabile și a situațiilor financiare etc.
Conținutul disciplinei „Contabilitatea bancară” contribuie la dezvoltarea competențelor de cunoaștere și înțelegere a proceselor și relațiilor economice supuse contabilizării, prelucrarea și înregistrarea în contabilitate a datelor privind activitatea desfășurată de entități, întocmirea documentelor contabile, cât și la realizarea atribuțiilor de formare a viitorilor specialiști în domeniu. Atitudinea și comportamentul unui contabil onest, formate în cadrul acestei unități de curs, vor contribui la desfășurarea unei activități independente și la o carieră de succes.
Prezentul curriculum constituie o parte componentă a Planului de învățământ universitar, la ciclu I, Licență, domeniul de formare profesională „Contabilitate”, specialitatea/programul de studii „Contabilitate”.
Curriculum la „Contabilitatea bancară” este actualizat conform legislației în vigoare, cerințelor pieței muncii și nevoilor beneficiarilor de servicii educaționale, în vederea asigurării calității procesului de predare-învățare. În curriculum sunt descrise condițiile învățării, modul de organizare, atingerea performanțelor, exprimate în competențe profesionale, unități de conținut, activități de învățare-predare și evaluare ce vor fi aplicate în cadrul acestei unități de curs.
Contabilitatea bancară are statut de disciplină obligatorie de specialitate. Prin scopul său, disciplina „Contabilitatea bancară” își propune să formeze la studenți o gândire economică și deprinderi practice privind toate sectoarele de evidență în bănci licențiate. O însemnătate deosebită se acordă însușirii principiilor fundamentale ale contabilității în bănci în condițiile trecerii economiei la relațiile de piață.
La finele cursului studenții vor dispune de competențe profesionale necesare ținerii contabilității în bănci, ceea ce le va permite încadrarea pe piața muncii în cadrul entităților atât cu capital autohton, cât și străin.