Finanţele cuprinde relaţii economice care îmbracă formă bănească şi care apar şi se manifestă în mod obiectiv, în legătură cu formarea şi repartizarea fondurilor băneşti necesare procesului de producţie în scopul obţinerii profitului maximal. Finanţele formează un domeniu de cercetări care tratează probleme de venituri şi de cheltuieli ale întreprinderii si a bugetului de stat. Însuşirea cunoştinţelor se asigură printr-un complex care cuprinde: lecţii teoretice, seminare, referate, studii de caz, analiza activităţii financiare a întreprinderilor, dar si a statului.

Un loc aparte revine studiului individual. Disciplina "Finanţe" urmăreşte realizare următoarelor obiective de instruire:

- Înţelegerea funcţiei financiare  şi a locului acesteia în cadrul circuitului financiar;

 - Cunoaşterea şi însuşirea aspectelor teoretice legate de decizia financiară, analiza performanţei financiare şi finanţarea întreprinderii pe termen scurt, mediu şi lung;

 - Dobândirea de abilităţi practice privind utilizarea informaţiilor financiar-contabile în vederea analizei şi interpretării stării financiare a întreprinderii;

- Dobândirea de abilităţi practice privind utilizarea criteriilor şi metodelor de selecţie a surselor de finanţare la nivelul întreprinderii.

În vederea realizării obiectivelor preconizate v-or fi utilizate - prelegerea, suporturi de curs, conversaţia euristică, explicaţia, dezbaterea, studiul de caz, problematizarea, exerciţiul, lucru în echipă în cadrul lucrărilor practice, metode de dezvoltare a gândirii critice, studiul bibliografiei.

Licenţiaţii specialităţilor economice trebuie să fie pregătiţi către activitatea profesională, care ar asigura dirijarea ramurilor economiei naţionale sau ale agenţilor economici în domeniul producerii bunurilor materiale sau prestării serviciilor, lucru care poate fi asigurat prin obţinerea cunoştinţelor teoretice şi practice în domeniul finanțelor.