Proiectul este o metodă de învăţare activă, participativă care presupune şi încurajează transferul de cunoştinţe, deprinderi capacităţi, facilitează şi solicită abordările interdisciplinare, şi consolidarea abilităţilor sociale ale studenţilor. Este deosebit de util atunci cînd se urmăreşte accentuarea caracterului practic /aplicativ al învăţării şi apropierea între discursul teoretic şi experienţa de viaţă a studenţilor.
Elaborarea proiectului de an este o parte obligatorie a programului de învăţământ, cărei i se atribuie un număr de credite de studii şi care reprezintă rezultatul cumulativ al activităţilor de la cîteva cursuri, este un produs interdisciplinar. Vor fi utilizate cunoştinţele acumulate în cadrul disciplinelor: contabilitate financiara 1, contabilitate financiara 2, contabilitate manageriala, contabilitate in comerț, bazele contabilității, analiza economico- financiară.
Realizarea unui proiect presupune parcurgerea următoarelor etape:
– Identificarea unei probleme/teme/subiect (Exemplu: Cum poate fi evaluat sigur şi contabilizat un sistem de materiale pe termen lung);
– Culegerea informaţiei necesare, prelucrarea şi evaluarea informaţiilor referitoare la tema aleasă;
– Elaborarea unor propuneri concrete pentru soluţionarea problemelor apărute;
– Realizarea proiectuluiîn mod individual în baza informaţiei concrete a unei entităţi.