Curriculumul la disciplina „Management financiar” constituie o parte componentă a Planului de învăţământ universitar, la ciclu I pentru specialitățile din cadrul Facultății Științe Economice.

Disciplina „Management financiar” este un curs de bază în procesul didactic al pregătirii specialiştilor cu specializare economică, deoarece are o acţiune directă asupra eficientizării activității entităților economice, respectiv pentru ameliorarea situaţiei macroeconomice a ţării.

Managementul financiar oferă tehnicile şi metodele de acţiune practică financiară pentru căutarea surselor de capital şi alocarea lor eficientă în scopul realizării obiectivului major a întreprinderii, respectiv creşterii valorii acesteia, a patrimoniului net a acţionarilor.

„Managementul financiar” reprezintă o disciplină de bază, care contribuie la înţelegerea mai bună a proceselor economico-financiare în cadrul firmei şi îmbogăţeşte cunoştinţele fundamentale a licenţiaţilor cu profil economic.

Ca rezultat al studierii cursului, studenţii acumulează de competenţe referitoare la:

1. organizarea financiară asigurând calitatea şi nivelul performanţelor pe termen lung

2. capacitatea de a menţine solvabilitatea și echilibrul financiar

3. abilitatea de a stăpâni riscurile cu care se confruntă întreprinderea

Scopul cursului este acela de a contribui la îmbunătățirea capacității de înțelegere și de a utiliza în procesul decizional informații financiare. Parcurgînd cursul eficacitatea managerială va spori atît în plan individual cît și în planul echipei.

Managementul financiar oferă dobîndirea unor cunoștințe și aptitudini în domeniul gestiunii financiare a activității de antreprenoriat, cunoașterea unor teorii, concepte și tehnici specifice managementuuli financiar, pe care le pot aplica în diferite contexte în cadrul propriei activități.

Drept consecință, această disciplină urmărește dezvoltarea capacităților practice de decizie financiară în contextul îmbinării teoriei cu practica.

Însuşirea cunoştinţelor se asigură printr-un complex care cuprinde: lecţii teoretice , seminare, referate, elaborarea studiilor d caz, analiza activităţii economice la nivel mondoeconomic. Un loc aparte revine studiului individual.

Licențiații specialităților economice trebuie să fie pregătiți către activitatea profesională, care ar asigura dirijarea ramurilor economiei naționale sau ale agenților economici în domeniul producerii bunurilor materiale sau prestării serviciilor, lucru care poate fi asigurat, în special luând în considerare fenomenul identificării și utilizării eficiente a resurselor financiare.