Curriculumul la disciplina „Preţuri şi tarife„ constituie o parte componentă a Planului de învăţământ universitar, la ciclu I pentru specialitățile din cadrul Facultății Științe Economice.
Scopul cursului „Preţuri şi tarife „ constă în acumularea de către studenţi a cunoştinţelor privind toate părţile componente ale valorii , fluctuaţiile preţului în jurul valorii , reformele economice din R. Moldova de abordare a problematicii preţurilor.
Disciplina asigură о pregătire teoretică şi practică a specialiştilor financiari în domeniul preţurilor, prevede studierea metodologiei stabilirii preţurilor, mecanismului specific formării preţurilor în condiţiile de concurenţă, reglementărilor legale în domeniul de preţ.
Activităţile ce se desfăşoară la nivelul firmelor contemporane impun anumite exigenţe faţă de angajaţii săi, în special, faţă de aparatul financiar-contabil şi managerial. Pornind de aici, scopul general al cursului “Preţuri şi tarife” este familiarizarea studenţilor cu fenomenul financiar al întreprinderii prin prisma mecanismului de preţ, dezvoltarea abilităţilor aplicative şi de luare a deciziilor cu privire la preţ la nivel microeconomic.
Disciplina universitară „Preţuri şi tarife” este o disciplină teoretico-aplicativă care examinează mecanismul formării preţurilor (tarifelor), rolul preţurilor (tarifelor) în cadrul proceselor de distribuire a resurselor, particularităţile fundamentării preţurilor (tarifelor) în anumite ramuri a economiei naţionale din R. Moldova. Un loc aparte îi revine politicii statului în domeniul formării preţurilor (tarifelor) în contextul reformelor economice din R. Moldova.
Însuşirea cunoştinţelor se asigură prin lecţii teoretice şi seminare.
Suportul informaţional îl constituie Actele legislative şi normative ale R. Moldova în domeniul preţului, date statistice oferite de Biroul Naţional de Statistică al R. Moldova. Însuşirea cunoştinţelor se asigură printr-un complex care cuprinde: lecţii teoretice, seminare, referate, elaborarea studiilor d caz, analiza activităţii economice la nivel mondoeconomic. Un loc aparte revine studiului individual.
Licențiații specialităților economice trebuie să fie pregătiți către activitatea profesională, care ar asigura dirijarea ramurilor economiei naționale sau ale agenților economici în domeniul producerii bunurilor materiale sau prestării serviciilor, lucru care poate fi asigurat, în special luând în considerare fenomenul constituirii unui sistem oportun de prețuri și tarife.