Cursul teoretico – practic la “ Tranzacții valutar financiare internaționale” este prevăzut în planul de studii al Universităţii de Studii Europene din Moldova, pentru masteranzii specialităţii Economie și Administrarea afacerii , are un statut conform planului cadru de disciplină de specialitate. Activitatea bancară a cunoscut întotdeauna o dimensiune internaţională care s-a conturat o dată cu Renaşterea, moment în care apar primii bancheri, în sensul contemporan al termenului, şi primele bănci cu activitate internaţională, aşa cum a fost banca Medici, din Florenţa. Se constată că, în mediul economic contemporan au loc schimbări majore, structurale si relaționale, în rândul celor ce produc si distribuie în mod organizat bunuri si servicii. Toate firmele se regăsesc în cadrul unui mediu extern, respectiv într-un sistem deschis, global. Mediul interacționează cu firmele, iar acestea din urmă se adaptează la schimbări si răspund la cereri. În egală măsură, sub incidența caracteristicilor complexe ale mediului intră si afacerile. De aceea, în mod obiectiv, afacerile trebuie organizate si conduse, prin compatibilizarea cu concepția si principiile moderne de management. Se deduce că, managementul afacerilor este esențial să fie însușit de către conducătorii de firme, având în vedere necesitatea interelaționării acțiunilor lor de organizare si conducere cu mediul economico-productiv local, național, regional si global. Necasitatea studierii cursului „Instituții financiar-bancare internaționale” reiese din consecințele identificării la nivel național a unor modele economice dezvoltate, studierea particularităților de funcționare a lor și posibilitatea de ridicare a nivelului economic al țării.

Disciplina „Instituții financiar-bancare internaționale” are o importanţă mare în formarea performanţelor studentului la capitolul: cunoştinţe, competenţe/abilităţi, argumentarea de atitudini privind tratarea conceptelor economice, care trec în prezent printr-un proces de reevaluare în raport cu noile cerinţe globale, tehnologice, economice şi sociale cu care se confruntă inclusiv și Republica Moldova.

Studierea disciplinei „Instituții financiar-bancare internaționale” e dictată de un şir de factori importanţi de nivel microeconomic cît și macroeconomic. Cunoașterea disciplinei implică studentul să dezvolte capacități în domeniile științe, tehnicii și tehnologiilor moderne care impune transformări structurale trepte și forme noi ale diviziunii mondiale a muncii, precum si modalități de realizare a lor. Totodată studentul va înțelege ce schimbări vor avea loc la nivel de țară dacă vom folosi eficient a potențialul material, tehnic, științific, uman, financiar.

Din reperele conceptuale ale disciplinei reiese clară necesitatea studierii anterioare a discipinelor economice. Astfel cunoștințele acumulate din cadrul disciplinei, management, marketing, economie mondială, economie întreprinderii, matematică, statistică, finanțe, econometrie, etc reprezintă suport pentru studierea disciplinei „Instituții financiar-bancare internaționale”.