Disciplina ,,Bazele funcţionării pieţelor de capital” face parte din Planul de învăţămînt, ciclul I, a Facultăţii de Ştiinţe Economice .

Cursul ,, Bazele funcţionării pieţelor de capital” este un curs de bază pentru specialitatea Finanţe şi Bănci.

Cursul ,,Bazele funcţionării pieţelor de capital” are scopul de a învăţa studenţii referitor la cunoştinţele teoretice şi de a căpăta unele deprinderi practice de utilizare a instrumentelor pieţei de capital.

Însuşirea cunoştinţelor se va efectua prin intermediul prelegerilor, a seminarelor şi a lucrului individual a studenţilor.

Curriculumul este necesar pentru structurarea corectă a temelor şi repartizarea corectă a lucrului necesar însuşirii acestui curs, care este necesar în perioada actuală datorită dezvoltării economiei la nivel global şi rolului pieţei de capital care contribuie la dezvoltarea economică a ţărilor.

Piaţa de capital reprezintă un segment al pieţii financiare, care cuprinde relaţiile dintre stat, emitent şi investitor în procesul organizării, funcţionării şi dezvoltării sistemelor de asociere economică a unei societăţi, cu scopul constituirii, concentrării, dirijării şi circulaţiei capitalului intern şi internaţional prin intermediul valorilor mobiliare.

Colectarea capitalurilor temporar disponibile în economie, realocarea celor insuficient valorificate, conturează locul ocupat de piaţa de capital în economia multor ţări.

Curriculumul are stabilite obiective la nivel de cunoaştere, aplicare şi integrare. La nivel de cunoaştere studenţii trebuie să însuşească materialul din punct de vedere teoretic, utilizînd diverse surse. Obiectivele de aplicare se referă la utilizarea cunostintelor teoretice pentru partea practică. Integrarea presupune utilizarea cunoştinţelor teoretice şi practice pentru a propune modalităţi de îmbunătăţire a funcţionării pieţei de capital.

Cursul evidenţiază problemele teoretice a operaţiunilor desfăşurate pe piaţa de capital şi aplicarea lor în practică. El propune familiarizarea studenţilor cu activitatea participanţilor pe piaţa de capital şi studierea valorilor mobiliare.

Cursul e destinat studenţilor cu profil economic, precum şi tuturor celor care sunt interesaţi de operaţiunile cu valorile mobiliare, de Bursa de Valori şi de funcţionarea pieţii de capital.