Curriculumul la disciplina „Fiscalitate” constituie o parte componentă a Planului de învăţământ universitar, la ciclu I pentru specialitățile Finanțe și bănci, Contabilitate, din cadrul Facultății Științe Economice.
Disciplina „Fiscalitate” este un curs de bază în procesul didactic al pregătirii specialiştilor cu specializare economică dat fiind faptul că sistemul fiscal cuprinde relaţii economice care îmbracă diferite forme şi care apar şi se manifestă în mod obiectiv, la nivelul economiei naționale în legătură cu formarea şi repartizarea bunurilor economice necesare existenţei şi dezvoltării în mod continuu al societății.
Disciplina ,,Fiscalitate" are ca scop formarea la studenți a unui sistem de cunoștințe teoretice și aptitudini practice privind bazele științifico-teoretice și aplicative ale sistemului fiscal. Cursul de ore dat are scopul de a explica:
- rolul impozitelor și deosebirile intre contabilitatea financiara și sistemul fiscal in Republica Moldova;
- modul de calcul și declarare a impozitului pe venit;
- definirea valorii adaugate și taxei pe valoarea adaugata și descrierea principiilor de determinare a obligațiilor fiscale aferente TVA;
- expunerea modului de întocmire a Declarației privind TVA
- definirea accizelor, stabilirea subiecților impunerii și a bazei impozabile a acestora, calcularea și evidență a lor;
- expunerea modului de intocmire a Declarației privind accizele;
- explicarea bazei impozabile, a modului de determinare și de evidență a taxelor vamale, a taxelor rutiere, precum și a altor impozite și taxe generale de stat.