Protecţia consumatorilor constituie una din modalităţile de asigurare a dreptului consumatorului la produse şi servicii calitative şi inofensive în urma acţiunilor de plasare pe piaţă din partea comercianţilor şi reprezintă una din instituţiile ale legislaţiei civile.
Protecţia consumatorilor studiază protecţia vieţii, sănătăţii, securităţii şi eredităţii consumatorilor, protecţia intereselor economice ale acestuia, domeniul prestărilor/executării serviciilor/lucrărilor, informarea consumatorilor şi acţiunile din partea statului privind protecţia intereselor consumatorilor. De asemenea, obiect de reglementare a normelor disciplinei protecţia consumatorilor îl constituie noţiunile de „consumator” şi „agent economic”, conceptul de clauză abuzivă în contractele de consum şi practicile incorecte faţă de consumatori etc.
Curriculumul la disciplina „Institutii juridico-statale din RM” are drept scop elucidarea celor mai importante probleme ce ţin de aplicarea şi interpretarea legislaţiei civile, inclusiv a celei consumeriste.
Obiectivul general al disciplinei constă în studierea reglementărilor juridice aranjate într-un anumit sistem care contribuie la însuşirea de către studenţi a:
izvoarelor dreptului protecţiei consumatorului;
mecanismelor juridice ce intervin în această activitate;
regimului juridic al consumatorului în relaţiile cu agentul economic;
metodele legale împotriva clauzelor abuzive în contractele de consum
modului de depunere a reclamaţiilor privind satisfacerea revendicărilor consumatorilor
Respectiv, obiectivele disciplinei „Protecţia consumatorului”, este de a asigura viitorii judecători şi procurori cu un sistem de cunoştinţe profunde în acest domeniu, deprinderi de aplicare a legislaţiei civile, inclusiv a legislaţiei dreptului de consum la soluţionarea diverselor situaţii, competenţe profesionale în domeniu.
Curriculumul „Protecţia consumatorului” este alcătuit în baza legislaţiei în vigoare, a literaturii juridice de specialitate, a practicii judiciare care permite viitorilor judecători şi procurori completarea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice şi capacităţilor practice în acest domeniu.