Curriculumul la disciplina „Bazele Contabilității” constituie o parte componentă a Planului de învăţământ universitar, la ciclu I. Disciplina „Bazele Contabilității ” este un curs de bază în procesul didactic al pregătirii specialiştilor cu specializare economică, cu calificativul fundamental (F) în planul cadru al Ministerului Educației. Dat fiind faptul că activitatea economică a ţării noastre este în permanentă creștere aceasta impune cerinţe crescânde faţă administrarea şi conducerea eficientă a firmelor în perioada tranziţiei la economia de piaţă. Managerii, din mediul de afaceri actual, doresc să sporească cât mai mult rentabilitatea entității pe care le gestionează. Este evident că aceasta afectează și profesia contabilă. Pentru a spori profitul și pentru a funcționa în legalitate, o afacere trebuie să beneficieze de servicii de contabilitate de calitate și să ducă evidența corectitudinii tuturor actelor, să fie la curent cu toate noutățile și schimbările legislative.

În acest sens, după cum afirmă savantul Oskar Morgenstern. ,,Contabilitatea este cea mai importantă sursă de informare economică a unei națiuni”, astfel disciplina „Bazele contabilității” reprezintă o disciplină de bază, completând şi diversificând arealul de cunoştinţe în domeniul economiei şi încadrându-se perfect în sistemul disciplinelor de profil economic. Contabilitatea este un limbaj economic, deoarece reflectă printr-o construcţie specifică realitatea economică, utilizând un vocabular propriu, inteligibil pentru membrii grupului căruia i se adresează.

Curriculumul la disciplina „Bazele contabilității” se axează pe trei niveluri comportamentale, cu un grad divers de complexitate: cunoaştere, aplicare, integrare. Nivelul cunoaştere presupune acumularea cunoştinţelor teoretice, formarea bazei conceptuale în domeniul respectiv. Aplicarea presupune formarea abilităţilor tipice disciplinei vizate, dezvoltarea capacităţilor. Astfel conceput, curriculumul universitar reprezintă faţeta incipientă a oricărei discipline universitare, prezentându-se studentului, dar şi profesorului, ca un program de activitate propriu.

Ca rezultat studenții ascultând cursul vor căpăta deprinderi studierea elementelor teoretice și practice ale obiectului și metodei de cercetare a contabilității, a principiilor, procedeelor și instrumentelor specifice utilizate pentru reflectarea stării, structurii și transformării patrimoniului entității, în exprimarea poziției și performanței financiare.