În condiţiile relaţiilor de piaţă în centrul activităţii economice se află întreprinderea - veriga principală a întregii economii naţionale. Anume la nivelul întreprinderii se creează produsele necesare societăţii, se prestează serviciile cuvenite. De aceea studierea diverselor aspecte ale activităţii întreprinderii constituie o condiţie obligatorie pentru pregătirea specialiştilor calificaţi în domeniul economiei.
Cursul dat prevede studierea pe larg a a principalelor aspect ale activității întreprinderii în cadrul relaţiilor de piaţă, caracteristica resurselor de producţie, metodele de utilizare eficientă a acestora şi de intensificare a producţiei în corespundere cu progresul tehnico-ştiinţific actual, formele de organizare socială a producţiei, mecanismul de dirijare a întreprinderii etc.
Disciplina “Economia întreprinderii” se înscrie în ansamblul de disciplini universitare care formează baza teoretică a pregătirii specialiştilor de înaltă calificare în diverse domenii economice.
Scopul studierii disciplinei “Economia întreprinderii” constă în însuşirea de către studenţi a diferitor tipuri de întreprinderi, structurile juridice de organizare a întreprinderilor în Republica Moldova, organizarea internă a întreprinderilor, particularităţile activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, formele de organizare a producţiei şi raţionalizarea proceselor de muncă, rezultatele economico-financiare ale întreprinderii, activitatea organelor de decizie respective în condiţiile de piaţă.
Studierea economiei întreprinderii pune piatra de temelie în edificiul cunoştinţelor economice practice necesare fiecărui economist indiferent de specializare şi locul său de muncă, contribuie la realizarea atribuţiilor de formare a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională Finanțe și bănci, prin implicare în dezvoltarea competenţelor de cunoaştere şi înţelegere a fenomenelor, însuşirea metodelor de rezolvare a problemelor specifice, respectarea rigorii şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală în vederea exercitării la un nivel optim a atribuţiilor profesionale.
Curriculum-ul de faţă reflectă cadrul general al disciplinei „Economia Întreprinderii”, pentru ciclul I, licenţă, fiind orientat spre dezvăluirea obiectivelor, metodelor, conceptelor, principiilor cursului. Acest document va ghida activităţile de predare şi învăţare a studenţilor în vederea obţinerii cunoştinţelor ample în domeniul economiei întreprinderii.
Curriculumul include cele trei niveluri comportamentale pe care se bazează formarea profesională: I cunoaştere; II aplicare; III integrare. De asemenea se indică prin ce conținuturi se preconizează realizarea obiectivelor proiectate, toate acestea avînd drept scop ghidarea activităţilor de predare a profesorilor şi învăţare a studenţilor în procesul de formare a tinerilor economişti, ce nu poate fi conceput fără studiul Economiei Întreprinderii ca entitate.
Limba de predare/instruire: română.
Beneficiarii: studenții facultății Științe Economice, programul de studii Finanțe și bănci. Studiul disciplinei „Economia întreprinderii” se încheie cu examen. Studentul se admite la examen după susținerea a două teste pe parcursul semestrului, însușirea materialului teoretic, practic din cadrul lecțiilor de seminare și susținerea lucrului individual.