Disciplina ,,Monedă şi credit” face parte din Planul de învăţămînt, ciclul I, a Facultăţii de Economie şi Informatică.

Cursul ,, Monedă şi credit” este un curs de bază pentru specialitatea Finanţe şi Bănci. Cursul ,,Monedă şi credit” are scopul de a învăţa studenţii referitor la cunoştinţele teoretice şi de a căpăta unele deprinderi practice de lucru. Însuşirea cunoştinţelor se va efectua prin intermediul prelegerilor, a seminarelor şi a lucrului individual a studenţilor.

Curriculumul este necesar pentru structurarea corectă a temelor şi repartizarea corectă a lucrului necesar însuşirii acestui curs, deoarece este important în perioada actuală datorită rolului monedei şi a creditului în economie.

Disciplina universitară „Monedă şi credit” constituie un ansamblu coerent de cunoştinţe despre evoluţia banilor şi relaţiilor creditar-bancare la etapa actuală. Cursul ocupă un rol important în cunoaşterea şi perceperea realităţii studiate a noilor concepţii teoretice şi metodologice, a legităţilor obiective şi a diferitor probleme de ordin monetar şi bancar, precum şi în practica internaţională în domeniu.

Cursul „Monedă şi credit” contribuie la cunoaşterea şi înţelegerea vieţii economice din abordare monetară şi a relaţiilor de credit. Obiectivul acestui curs este familiarizarea studentului cu pluralismul teoriilor monetare şi creditare. El este destinat studenţilor cu profil economic, precum şi tuturor celor ce sunt interesaţi de problemele complexe şi dinamice ale relaţiilor de credit, nivelul de dezvoltare al sistemului monetar şi teoria circulaţiei monetare.

Curriculumul are stabilite obiective la nivel de cunoaştere, aplicare şi integrare. La nivel de cunoaştere studenţii trebuie să însuşească materialul din punct de vedere teoretic, utilizînd diverse surse. Obiectivele de aplicare se referă la utilizarea cunostintelor teoretice pentru partea practică. Integrarea presupune utilizarea cunoştinţelor teoretice şi practice pentru a propune modalităţi de îmbunătăţire a politicii monetare şi de credit. Cursul evidenţiază problemele teoretice a operaţiunilor desfăşurate pe piaţa monetară şi de credit şi aplicarea lor în practică. Cursul propune familiarizarea studenţilor cu activitatea băncilor şi studierea activităţilor bancare.

Cursul e destinat studenţilor cu profil economic, precum şi tuturor celor care sunt interesaţi de politica monetară şi de credit a ţării.