În contextul realizării reformelor învăţământului din Republica Moldova, curriculumul la disciplina „Matematica Economică” constituie o parte componentă a Planului de învăţământ universitar, la ciclu I.

Disciplina „Matematica Economică ” este un curs de bază în procesul didactic al pregătirii specialiştilor cu specializare economică, cu calificativul fundamental (F) în planul cadru al Ministerului Educației. Dat fiind faptul că activitatea economică a ţării noastre este în permanentă evoluţie aceasta impune cerinţe crescânde faţă administrarea şi conducerea eficientă a firmelor în perioada tranziţiei la economia de piaţă.

Matematica este una dintre științele cu cea mai largă răspândire în toate domeniile de activitate. Este știința care poate fi aplicată în multe alte științe cum ar fi fizica, chimie, informatica, economie, în concluzie în toate științele reale, care fără ajutorul matematicii nu ar putea fi deslușite.

Teoria economică s-a bazat întotdeauna pe cunoștințe matematice necesare modelării informațiilor și a previziunilor asupra fenomenelor economice.

Luarea unor decizii in economie este substanțial facilitată de utilizarea unor logici adecvate, corecte.

Raționamentul și calculele matematice pot constitui un suport hotărâtor pentru baza unei asemenea logici.

Metodele şi modelele matematice puse la dispoziția cercetătorilor şi specialiștilor din domenii foarte variate, sunt indispensabile în analiza şi studiul fenomenelor (economice, fizice, chimice, sociale etc.) cu care aceştia se ocupă.

Şi în studiul economiei, privită ca o componentă esenţială a activităţii umane, metodele şi cunoştinţele matematice sunt fundamentale pentru asimilarea, aplicarea, modelarea şi înțelegerea fenomenelor economice. Mai mult, datorită tendințelor de globalizare din toate domeniile şi a dezvoltării fără precedent a economiei, modelarea şi studiul fenomenelor economice din ce în ce mai complexe, necesită aplicarea unor instrumente matematice tot mai sofisticate şi elaborate.

Matematicile aplicate în economie sunt importante şi datorită corelațiilor pe care le realizează cu alte domenii de cercetare şi cu alte discipline de studiu. Astfel:

- fundamentează teoria optimizării, pune bazele matematice în statistica economică şi în cercetarea operațională, are un rol central în finanțe şi asigurări;

- realizează un suport teoretic, logic şi coerent, pentru alte discipline de specialitate precum: micro- şi macro-economia, statistica economică, marketing, tehnici financiare şi de asigurări etc.;

- formează studenților deprinderea raționamentelor logice, deducția şi inducția pornind de la elemente cunoscute sau demonstrate.